Kiss-Vásárhelyi Éva gyermekpszichológus - Debrecen

Módszer

A gyermekpszichológusi munka menete

 

Az első 1-2 találkozás, az ún. "Első interjú" a szülővel vagy szülőkkel történik, általában a gyermek nélkül. Ekkor körbejárjuk a problémát, amivel a család érkezik, a kialakulásában szerepet játszó tényezőket, beszélgetünk a család életéről, a gyermek életében fontos szerepet játszó személyek közötti kapcsolatokról. Fontos számomra, hogy alaposan megismerhessem azt a miliőt, amelyből a gyermek érkezik, hiszen csak így tudok megfelelő, személyre szabott segítséget nyújtani számára. Általában ez kitölti az első alkalmat, mire ezeket végigbeszéljük. A következő találkozáskor a gyermek fejlődésének történetét beszéljük meg: hogyan várták a gyermeket, milyen volt az anya terhessége, hogyan született a gyermek, hogyan fejlődött kisgyermekkorban, milyen volt a közösségbe való beilleszkedése, társaival való kapcsolata stb.

 

A szülőkkel történő beszélgetések után kerül sor a gyermekkel való megismerkedésre, pszichológiai vizsgálatok elvégzésére (4-6 alkalom). Ezeken a foglalkozásokon fontos szerepet kap a gyermek viselkedésének, játékának megfigyelése, rajzolás, építés, közös játék. A legfontosabb dolog ebben a szakaszban a bizalmi kapcsolat kiépítése a gyermekkel.

 

Ezek után ismét szülőkonzultáció következik, mely során megbeszéljük az eddigi tapasztalatokat, a vizsgálatok eredményét, illetve a további közös munka menetét. A rendszeres időközönként megtartott szülőkonzultáció elengedhetetlen része a gyermekterápiáknak.

Kapcsolat

Kiss-Vásárhelyi Éva

gyermekpszichológus,

klinikai szakpszichológus

Email: vasarhelyieva@gmail.com